tisdag 26 januari 2021

En filosofi om livet i stort men kanske också som investerare

 


Jim Rohn en amerikansk affärsfilosof har skrivit en liten berättelse om myror som jag tycker är läsvärd och tänkvärd. Den ger oss alla en enkel men väldigt stark upplevelse att livet är egentligen inte så komplicerat vi kan alla lära av dessa våra minsta medresenärer i universum.

Filosofi enligt Jim Rohn.

Jag tycker att alla bör studera myror. De har en fantastisk filosofi i fyra delar och här är den första delen: 

Myror ger aldrig upp. 

Det är en bra filosofi. Om de är på väg någonstans och du försöker stoppa dem, så kommer de att leta efter en annan väg. De kommer klättra över, de kommer klättra under och de kommer klättra runt. De letar alltid efter ett sätt att ta sig dit de ska. Vilken bra filosofi, att aldrig sluta leta efter ett sätt att komma dit du ska.

För det andra: 

Myror tänker vinter hela sommaren. 

Det är ett viktigt perspektiv. Du kan inte vara så naiv och tro sommaren kommer vara för evigt. Så mitt i sommaren samlar myrorna föda för vintern. En forntida berättelse säger: ”Bygg inte ditt hus på sanden under sommaren.” Varför behöver vi detta råd? Eftersom det är viktigt att tänka framåt. På sommaren måste du tänka storm. Du måste tänka sten när du njuter av sand och sol.

Den tredje delen av myrornas filosofi är att: 

Myror tänker sommar hela vintern. 

Det är otroligt viktigt. Under vintern påminner myrorna varandra, ”Detta kommer inte att vara länge, vi kommer snart att vara ute härifrån.” Och den första varma dagen, är myrorna ute. Om det blir kallt, kommer de dyka ner, men den första varma dagen kommer de ut igen. De kan inte vänta på att få komma ut.

Och här är den sista delen av myrornas filosofi: 

Hur mycket kommer en myra samla under sommaren för att förbereda sig för vintern? 

Allt den bara kan. Vilken otrolig filosofi, ”allt-du-bara-kan” filosofin.

Wow, vilken bra filosofi att ha – myrornas filosofi. Ge aldrig upp, se framåt, vara positiv och gör allt du kan.

Fritt efter Jim Rohn (1930 - 2009)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du kanske också vill läsa dessa inlägg