lördag 6 november 2021

Nya innehav från mitten av januari

 Ibland blir det lite konstigt och just nu känns det så. Jag har fått ärva en liten depå innehållande Sandvik och SSAB. Min mor gick bort i sept 89 år och 7 månader gammal. Hon har handlat lite med aktier på gamla dar och efterlämnade dessa två innehav, som jag nu alltså tar över från mitten av januari nästa år. Hon har under åren haft en större portfölj men sålt av en del och placerat i fonder men just dessa två papper har hon behållit. Sandvik är ju något som jag kan tänka mig behålla men SSAB vet jag inte riktigt. Samtidigt börjar jag undra varför hon just behållit dessa 2 papper. 

Det måste betyda något och jag känner tveksamheten breda ut sig. Ska jag behålla dem båda kanske var det hennes vilja. Därför känns det lite egendomligt just nu och jag är tveksam på hur jag ska göra. Är det någon som läser bloggen som har lite koll på SSAB. Jag måste erkänna att jag har noll koll. Men jag ska försöka läsa på lite och sätta mig in i hur det ser ut för bolaget på sikt.

4 kommentarer:

 1. Förstår att det är en speciell känsla. Antingen hann hon helt enkelt inte längre, eller så hade hon en särskild relation till de två bolagen av någon anledning. Jag som ibland tenderar att vara lite vidskeplig skulle nog avvakta lite, vilket ju kanske sker naturligt om du inte får dem förrän i januari. :-) Men det låter som en bra plan, att du sätter dig in bolagen och lär känna dem.

  SvaraRadera
 2. Jag har redan börjat läsa på och det känns som om inget av bolagen kommer att finnas kvar i min portfölj någon längre tid. Sandvik kommer jag nog vikta ned ordentligt redan initialt eftersom det annars kommer vara ca 20% av portföljvärdet och så vill jag inte ha det. Så kommer vikta ner det mot 5% ca där ligger väl även SSAB men de passar inte in i min inriktning mot utdelare. Därför kommer jag sälja innehavet i SSAB. Så ser det ut i min plan just nu iaf. Pengarna jag får loss på detta sätt kommer jag att investera i befintliga innehav till största delen men även kanske göra något nytt med dem. Alla pengar kommer iaf att investeras. Så ser det ut just nu.

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Jag tycker du gör rätt. Finns det ingen uttrycklig vilja från din mor så är aktierna dina att göra vad du vill med, behålla eller sälja. Finns ju exempelvis många förutsättningar som förändras över tid. ISK konto fanns inte innan 2012 exempelvis och en gång i tiden kanske de företagsaktierna (man ärvt) var bra innehav men med tiden kanske det inte längre är fallet och då finns det ju ingen anledning att behålla bara av nostalgiska skäl. Ja ja, bara min åsikt...

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Jag vet ju också att det gäller att följa sina egna tankar och jag har bestämt mig nu hur jag ska göra. Men det känns lite skumt ändå när man får sådant här ganska oväntat. Egentligen trodde vi både jag och min syster att hon hade sålt alla aktier men så var det inte.

   Radera